Нітрати у воді, вплив на організм.
Дуже часто слово «нітрати» асоціюється з образом величезного кавуна неприродно великих розмірів. Ми помилково вважаємо, що тільки несезонні овочі і фрукти є «накопичувачами» шкідливих речовин для людського організму. Але при цьому забуваємо про загрозу для нашого здоров'я, яку являє собою питна вода з вмістом високого рівня нітратів.
Нітрати - це солі азотної кислоти (селітра), що надають токсичний вплив на живі організми.
Джерела з водою забруднюються в таких випадках:
- при зливанні відходів з хімічними сполуками;
- при застосуванні азотовмісних добрив;
- при сусідстві кладовищ з джерелом води.
Нітратні з'єднання потрапляють у воду зі стоків промислових і сільськогосподарських підприємств. Існує помилкова думка, що найбільш небезпечна для здоров'я вода з водопровідного крана, а з колодязів або свердловин вона здорова і чиста. При аналізі, проби з колодязів і свердловин часто виявляються відбракованими. Причина цьому - використання добрив з азотовмісними елементами в господарській діяльності. Визначають якість і склад води шляхом проведення хімічного аналізу. Якщо допустимі норми дозволяють використовувати ці джерела в подальшому, проводяться заходи з їх якісного очищення.
Стосовно питної води, то найбільше нітратів міститься у воді шахтних колодязів. Така ситуація характерна для багатьох регіонів України, не виключенням є Прилуцький, а також Талалаївський райони, які на даний час знаходяться в зоні обслуговування Прилуцького міськрайонного відділу. За даними наших лабораторних досліджень, за останні три роки спостережень вода шахтних колодязів забруднена понаднормовою кількостю нітратів по Прилуцькому в 25%, а по Талалаївському в 74%, максимальна концентрація склала 284 та305 відповідно.
Самі по собі нітрати не приносять великої шкоди для здорової людини, вони швидко виводяться з організму. Згідно рекомендацій ВОЗ, безпечною вважають кількість 5 мг нітратів на 1 кг людського тіла. Тобто, доросла людина вагою 70 кг може одержувати близько 350 мг нітратів на добу.
Але при надлишковому вмісті у воді та харчових продуктах, частина нітратів під дією нітрифікуючих бактерій ротової порожнини та шлунково-кишкового тракту, переходить в більш токсичні сполуки — нітрити (соли азотистої кислоти). Надходячи в кров, нітрити взаємодіють з гемоглобіном еритроцитів, перетворюючи його в речовину - метгемоглобін, що не здатна переносити кисень до тканин та органів. Це призводить до кисневого голодування організму.
Особливо небезпечна дія нітратів в період вагітності, оскільки вони можуть спричинити загрозу її переривання і бути причиною вроджених вад розвитку у немовлят.
Дуже чутливі до дії нітритів та нітратів діти грудного віку, бо у них відсутній специфічний фермент, який протидіє утворенню метгемоглобіну. Саме з цим пов’язане захворювання немовлят, яке називається дитячою водно-нітратною метгемоглобіноемією.
У зв’язку з недосконалістю ферментної системи ризику також зазнають діти від 1 до 3 років.
Запам’ятайте, що з крові матері нітрати можуть надходити в грудне молоко, а з ним - до організму дитини.
Перевищення вмісту нітратів становить серйозну загрозу для здоров'я. В результаті отруєння цими сполуками у воді в усьому світі щорічно вмирає близько 2 млн. чоловік. Сумна статистика свідчить, що більшість з них – діти, які не досягли 5-річного віку.
перенесенню кисневих кульок в крові. Наслідки цього - кисневе голодування і різке погіршення загального стану здоров'я.