Літо – найбільш сприятлива пора для виникнення та розповсюдження кишкових інфекцій. При високій температурі навколишнього середовища збудники кишкових інфекцій добре зберігають свою активність , що призводить до швидкого розмноження у воді та харчових продуктів.
Зараження відбувається , як правило , при вживанні води та харчових продуктів у яких знаходяться хвороботворні мікроорганізми або через забруднені руки . Проходячи через травний канал збудники розмножуються та з фекаліями виводяться із організму. В такий спосіб вони потрапляють в об’єкти природного середовища.
Влітку посилюється вживання води , люди господарюють на дачах, організовують пікніки , відпочинок на природі, де немає умов для дотримання правил особистої гігієни,купаються в водоймах які схильні в теплу пору року до зараження. Вживають продукти , що не піддаються термічній обробці ( овочі, ягоди,фрукти,салати,напої, тощо).
Заходи профілактики .
- Не купуйте харчі на стихійних ринках та з рук;
- Добре мийте овочі, фрукти , ягоди;
- Не готуйте влітку багатокомпонентні страви з жирними заправками (салати з майонезом, паштети , м’ясні консерви, тощо).
- Перед приготуванням страв та прийомами їжі не забувайте мити руки з милом ;
- На туристичні мандрівки, пікніки для пиття та готування робіть достатній запас чистої питної води;
- Не вживайте продукти та напої з простроченими термінами придатності ;
- При перших ознаках кишкової інфекції терміново звертайтеся до найближчого лікувального закладу.
- Самолікування не буде ефективним !!! А основна небезпека кишкових інфекцій - швидке зневоднення організму , що веде до колапсу серцево – судинної системи та роботи нирок.